Jest tyle fimów o tej tematyce, że trudno je wszystkie zliczyć... Tak jak to z tą sztuką bywa, jedne są ambitne, z przekazem a inne to zwykła pomyłka wydawców...
"Kilka" branżówek widziałam :
*Gdyby ściany... 2- wzbudziły na mnie wielkie wrażenie. 3 różne epoki i 3 różne spojrzenia na problemy/istoty związane z kobiecymi związkami... Ale scena Ellen i Sharon... Mhmm

*Bound (Więź)- film może i z dobrym pomysłem, ale efekt marny. Jeśli chodzi o wartość "branżową" i sceny erotyczne to jest OK, ale fabuła i montaż jest tragiczny ;(
*Lepsze niż czekolada- interesująco ujęty problem coming outu przed rodziną i problem nietolereancji ze stronych obcych.
*Ale jestem cheerleaderką!- fajna komedia

Interesująca wizją ośrodków "nawracających". Fajna kreacja aktorek odtwarzających główne role

POLECAM
*Gia- ładnie zrobiona biografia z przepiękną Angeliną

*Mullholland Drive- mistrzostwo Davida Lyncha... Choć do dziś, po obejrzeniu tego filmu dalej nie wiem o co cho

Ale tak to już tym reżyserem bywa

*Chasing Amy- dla mnie zbyt banalny...
Lesbijka zakochująca się w Benie Afflecku? Ja dziękuję :/
*Nie czas na łzy- zasłużony Oscar dla Hillary Swank. Czy ktoś się nie zgodzi?
*Fucking Amal- tak na serio to chyba pierwsza "głęboka" branżówka jaką obejrzałam... Amatorki w rolach głownych są plusem dla całego filmu. Dobrze oddały emocje swoich postaci.
*Monster- kolejna biografia baaardzo dobrze zrealizowana. A kreacja Charlize? Jak dla mnie- GENIALNE!
*Zagubione- jedyny film, gdzie na końcu... płaczę ;(
*Aimee i Jaguar- bardzo mi się podobał.
*Niebiańskie istoty- czy tam przypadkiem nie grała Portia de Rossi???
*Boys on the side'(Chlopaki na bok) - świetny film o perypetiach kobiet.
*D.E.B.S- mam nadzieję, że już nigdy nie nakręcą czegoś podobnego :/
*Lato miłości- po obejrzeniu filmu zapragnęłam przeczytać książkę... A potem tak jakoś wyszło, że teraz na maturze ustnej bazuje właśnie na tym tytule, choć polonistka twierdzi, że to zbyt kontrowersyjne

Widziałam jeszcze więcej branżówek.. Żeby wszystkie opisać to.. Mały elabrat wyjdzie
Girl interupted
Mercy
8 kobiet...
NIe wpominając o serialach z wątkami: ER, Buffy, HEX ostatnio emitowany na tvn7 etc...
Ale filmy Almodovara też są dobre... Złe wychowanie, Porozmawiaj z Nią...