• English
  • Powieksz rozmiar czcionki
  • Pomniejsz rozmiar czcionki
  • Domyslny rozmiar czcionki
Sekrety czekolady
(1 ocena)
Wpisała: Tańka   
02.04.2008.
1204095044-shutterstock_6370750Czekolada- popularny spożywczy produkt, o zaletach , których nie przestają mówić naukowcy. Kilka lat temu pojawiła się ona w składzie kosmetycznych produktów, żeby wzbogacać substancjami odżywczymi nie tylko żołądek, lecz również skórę. Czym dokładnie jest cenna czekolada w kosmetyce i jakie efekty jej stosowania? - o tym opowiem bardziej szczegółowo.
Czekolada - naturalny roślinny ingredient. Kiedy słyszymy o czekoladzie, wyobrażamy sobie ciemnobrązowe płytki, chociaż nazwa "czekolada" pochodzi od nazwy napoju "czokolatl". Dla jego przygotowania dawni Aztecy wykorzystywali owoc czekoladowego drzewa - "kakaowca". Znany botanik i systematyk Karol Linneusz Po raz pierwszy opisał czekoladowe drzewo i dał mu łacińską nazwę - Theobroma Cacao. W tłumaczeniu theobroma oznacza - "pożywienie bogów", a słowo cacao Linneusz przejął z języka Azteków.
Ojczyzną kakaowca jest Ameryka Środkowa i wybrzeże Meksykańskiej zatoki. Drzewo osiąga 10-12 metrów wysokości, a czas jego życia trwa 30-80 lat.
Kakaowiec ma duże zaostrzone liście, których nie zrzuca nawet w zimowy okres, dlatego odnosi się do wiecznie zielonych roślin. Kakaowiec kwitnie cały rok, różowe kwiatostany pojawiają się prosto u podstaw gałęzi lub nawet pnia drzewa. Takie rozmieszczenie kwiatów - Jest przystosowaniem do zapylenia przez motyle.One nie dolatują do wysokości drzewa, dlatego zapylone zostają kwiaty, położone stosunkowo nisko nad ziemią.
Drzewo kakaowca owocuje kilkadziesiąt razy na rok.Owoce mają czerwonopomarańczową barwę i jajowatą formę. Lecz to jeszcze nie gotowa czekolada. Wewnątrz znajdują się nasiona:nazywa się je bobami. Soczyste mięśnie wokoło siemion odrzuca się, a same boby zostawiane są na kilka dni, by nabrały czekoladowego aromatu i nasyconego koloru. Po tym kakao-ziarna są podsuszone i mielone w proszek.

kobieta